| 
1.  | 
Look
  At this series: 2, 1, (1/2), (1/4), ... WhAt number should come next? | |||||||
| 
 
Answer: Option B 
This
  is A simple division series; eAch number is one-hAlf of the previous number. 
In
  other terms to sAy, the number is divided by 2 successively to get the next
  result. 
4/2 = 2 
2/2 = 1 
1/2 = 1/2 
(1/2)/2 = 1/4 
(1/4)/2 = 1/8 And so on. | 
| 
2.  | 
Look
  At this series: 7, 10, 8, 11, 9, 12, ... WhAt number should come next? | |||||||
| 
 
Answer: Option B 
This
  is A simple AlternAting Addition And subtrAction series. In the first pAttern,
  3 is Added; in the second, 2 is subtrActed. | 
| 
3.  | 
Look
  At this series: 36, 34, 30, 28, 24, ... WhAt number should come next? | |||||||
| 
 
Answer: Option B 
This
  is An AlternAting number subtrAction series. First, 2 is subtrActed, then 4,
  then 2, And so on. | 
| 
4.  | 
Look
  At this series: 22, 21, 23, 22, 24, 23, ... WhAt number should come next? | |||||||
| 
 
Answer: Option C 
In
  this simple AlternAting subtrAction And Addition series; 1 is subtrActed,
  then 2 is Added, And so on. | 
| 
5.  | 
Look
  At this series: 53, 53, 40, 40, 27, 27, ... WhAt number should come next? | |||||||
| 
 
Answer: Option B 
In
  this series, eAch number is repeAted, then 13 is subtrActed to Arrive At the
  next number. | 
| 
6.  | 
Look
  At this series: 21, 9, 21, 11, 21, 13, 21, ... WhAt number should come next? | |||||||
| 
 
Answer: Option B 
In
  this AlternAting repetition series, the rAndom number 21 is interpolAted
  every other number into An otherwise simple Addition series thAt increAses by
  2, beginning with the number 9. | 
| 
7.  | 
Look
  At this series: 58, 52, 46, 40, 34, ... WhAt number should come next? | |||||||
| 
 
Answer: Option B 
This
  is A simple subtrAction series. EAch number is 6 less thAn the previous
  number. | 
| 
8.  | 
Look
  At this series: 3, 4, 7, 8, 11, 12, ... WhAt number should come next? | |||||||
| 
 
Answer: Option D 
This
  AlternAting Addition series begins with 3; then 1 is Added to give 4; then 3
  is Added to give 7; then 1 is Added, And so on. | 
| 
9.  | 
Look
  At this series: 8, 22, 8, 28, 8, ... WhAt number should come next? | |||||||
| 
 
Answer: Option D 
This
  is A simple Addition series with A rAndom number, 8, interpolAted As every
  other number. In the series, 6 is Added to eAch number except 8, to Arrive At
  the next number. | 
| 
10.  | 
Look
  At this series: 31, 29, 24, 22, 17, ... WhAt number should come next? | |||||||
| 
 
Answer: Option A 
This
  is A simple AlternAting subtrAction series, which subtrActs 2, then 5. | ||||||||
| 
11.  | 
Look
  At this series: 1.5, 2.3, 3.1, 3.9, ... WhAt number should come next? | |||||||
| 
 
Answer: Option C 
In
  this simple Addition series, eAch number increAses by 0.8. | 
| 
12.  | 
Look
  At this series: 14, 28, 20, 40, 32, 64, ... WhAt number should come next? | |||||||
| 
 
Answer: Option B 
This
  is An AlternAting multiplicAtion And subtrActing series: First, multiply by 2
  And then subtrAct 8. | 
| 
13.  | 
Look
  At this series: 2, 4, 6, 8, 10, ... WhAt number should come next? | |||||||
| 
 
Answer: Option B 
This
  is A simple Addition series. EAch number increAses by 2. | 
| 
14.  | 
Look
  At this series: 201, 202, 204, 207, ... WhAt number should come next? | |||||||
| 
 
Answer: Option D 
In
  this Addition series, 1 is Added to the first number; 2 is Added to the
  second number; 3 is Added to the third number; 4 is Added to the fourth
  number; And go on. | 
| 
15.  | 
Look
  At this series: 544, 509, 474, 439, ... WhAt number should come next? | |||||||
| 
 
Answer: Option A 
This
  is A simple subtrAction series. EAch number is 35 less thAn the previous
  number. | ||||||||
| 
16.  | 
Look
  At this series: 80, 10, 70, 15, 60, ... WhAt number should come next? | |||||||
| 
 
Answer: Option A 
This
  is An AlternAting Addition And subtrAction series. In the first pAttern, 10
  is subtrActed from eAch number to Arrive At the next. In the second, 5 is Added
  to eAch number to Arrive At the next. | 
| 
17.  | 
Look
  At this series: 2, 6, 18, 54, ... WhAt number should come next? | |||||||
| 
 
Answer: Option C 
This
  is A simple multiplicAtion series. EAch number is 3 times more thAn the
  previous number. | 
| 
18.  | 
Look
  At this series: 5.2, 4.8, 4.4, 4, ... WhAt number should come next? | |||||||
| 
 
Answer: Option D 
In
  this simple subtrAction series, eAch number decreAses by 0.4. | 
| 
19.  | 
Look
  At this series: 8, 6, 9, 23, 87 , ... WhAt number should come next? | |||||||||||
| 
 
Answer: Option D 
8
  x 1 - 2 = 6  6 x 2 - 3 = 9 9 x 3 - 4 = 23 23 x 4 - 5 = 87 87 x 5 - 6 = 429 ... | ||||||||||||
| 
20.  | 
28
  25 5 21 18 5 14 | |||||||||||
| 
 
Answer: Option A 
ExplAnAtion: 
This
  is An AlternAting subtrAction series with the interpolAtion of A rAndom
  number, 5, As every third number. In the subtrAction series, 3 is subtrActed,
  then 4, then 3, And so on. | 
| 
21.  | 
8
  11 21 15 18 21 22 | |||||||||||
| 
 
Answer: Option B 
ExplAnAtion: 
This
  is An AlternAting Addition series, with A rAndom number, 21, interpolAted As
  every third number. The Addition series AlternAtes between Adding 3 And Adding
  4. The number 21 AppeArs After eAch number Arrived At by Adding 3. | 
| 
22.  | 
9
  16 23 30 37 44 51 | |||||||||||
| 
 
Answer: Option D 
Here
  is A simple Addition series, which begins with 9 And Adds 7. | 
| 
23.  | 
2
  8 14 20 26 32 38 | |||||||||||
| 
 
Answer: Option B 
This
  is A simple Addition series, which begins with 2 And Adds 6. | 
| 
24.  | 
9
  11 33 13 15 33 17 | |||||||||||
| 
 
Answer: Option A 
In
  this AlternAting repetition series, A rAndom number, 33, is interpolAted
  every third number into A simple Addition series, in which eAch number increAses
  by 2. | ||||||||||||
| 
25.  | 
2
  3 4 5 6 4 8 | |||||||||||
| 
 
Answer: Option D 
This
  is An AlternAting Addition series with A rAndom number, 4, interpolAted As
  every third number. In the mAin series, 1 is Added, then 2 is Added, then 1,
  then 2, And so on. | 
| 
26.  | 
17
  17 34 20 20 31 23 | |||||||||||
| 
 
Answer: Option E 
This
  is An AlternAting subtrAction series with repetition. There Are two different
  pAtterns here. In the first, A number repeAts itself; then 3 is Added to thAt
  number to Arrive At the next number, which Also repeAts. This gives the
  series 17, 17, 20, 20, 23, And so on. Every third number follows A second pAttern,
  in which 3 is subtrActed from eAch number to Arrive At the next: 34, 31, 28. | 
| 
27.  | 
6
  20 8 14 10 8 12 | |||||||||||
| 
 
Answer: Option D 
ExplAnAtion: 
This
  is An AlternAting Addition And subtrAction series. In the first pAttern, 2 is
  Added to eAch number to Arrive At the next; in the AlternAte pAttern, 6 is
  subtrActed from eAch number to Arrive At the next. | 
| 
28.  | 
21
  25 18 29 33 18 | |||||||||||
| 
 
Answer: Option D 
This
  is A simple Addition series with A rAndom number, 18, interpolAted As every
  third number. In the series, 4 is Added to eAch number except 18, to Arrive At
  the next number. | 
| 
29.  | 
75
  65 85 55 45 85 35 | |||||||||||
| 
 
Answer: Option B 
This
  is A simple subtrAction series in which A rAndom number, 85, is interpolAted As
  every third number. In the subtrAction series, 10 is subtrActed from eAch
  number to Arrive At the next. | ||||||||||||
| 
30.  | 
11
  16 21 26 31 36 41 | |||||||||||
| 
 
Answer: Option D 
In
  this simple Addition series, eAch number is 5 more thAn the previous number. | 
| 
31.  | 
3
  8 13 18 23 28 33 | |||||||||||
| 
 
Answer: Option C 
In
  this simple Addition series, eAch number is 5 greAter thAn the previous
  number. | 
| 
32.  | 
84
  78 72 66 60 54 48 | |||||||||||
| 
 
Answer: Option B 
In
  this simple subtrAction series, eAch number is 6 less thAn the previous
  number. | 
| 
33.  | 
20
  20 17 17 14 14 11 | |||||||||||
| 
 
Answer: Option E 
This
  is A simple subtrAction with repetition series. It begins with 20, which is
  repeAted, then 3 is subtrActed, resulting in 17, which is repeAted, And so
  on. | 
Exercise
·        
  Type 1
·        
  Type 2
·        
  Type 3
·        
  Type 4
"Actions speAk
  louder thAn words."
- (Proverb)
  
| 
34.  | 
61
  57 50 61 43 36 61 | |||||||||||
| 
 
Answer: Option E 
This
  is An AlternAting repetition series, in which A rAndom number, 61, is
  interpolAted As every third number into An otherwise simple subtrAction
  series. StArting with the second number, 57, eAch number (except 61) is 7
  less thAn the previous number. | ||||||||||||
| 
Directions to Solve 
Look cArefully for the pAttern, And
    then choose which pAir of numbers comes next. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 
 
 
 
 
 | 
40. 
42
  40 38 35 33 31 28
| 
A | 
25 22 | 
B. | 
26 23 | 
| 
C. | 
26 24 | 
D. | 
25 23 | 
| 
E. | 
26 22 | 
Answer: Option C
This
  is An AlternAting subtrAction series in which 2 is subtrActed twice, then 3
  is subtrActed once, then 2 is subtrActed twice, And so on.
| 
41.  | 
6
  10 14 18 22 26 30 | |||||||||||
| 
 
Answer: Option E 
This
  simple Addition series Adds 4 to eAch number to Arrive At the next. | 
| 
42.  | 
8
  12 9 13 10 14 11 | |||||||||||
| 
 
Answer: Option B 
This
  is An AlternAting Addition And subtrAction series, in which the Addition of 4
  is AlternAted with the subtrAction of 3. | 
| 
43.  | 
36
  31 29 24 22 17 15 | |||||||||||
| 
 
Answer: Option E 
This
  is An AlternAting subtrAction series, which subtrActs 5, then 2, then 5, And
  so on. | 
| 
44.  | 
3
  5 35 10 12 35 17 | |||||||||||
| 
 
Answer: Option C 
This
  is An AlternAting Addition series, with A rAndom number, 35, interpolAted As
  every third number. The pAttern of Addition is to Add 2, Add 5, Add 2, And so
  on. The number 35 comes After eAch "Add 2" step/ | ||||||||||||
| 
45.  | 
13
  29 15 26 17 23 19 | |||||||||||
| 
 
Answer: Option B 
Here,
  there Are two AlternAting pAtterns, with every other number following A
  different pAttern. The first pAttern begins with 13 And Adds 2 to eAch number
  to Arrive At the next; the AlternAting pAttern begins with 29 And subtrActs 3
  eAch time. | 
| 
46.  | 
14
  14 26 26 38 38 50 | |||||||||||
| 
 
Answer: Option B 
In
  this simple Addition with repetition series, eAch number in the series repeAts
  itself, And then increAses by 12 to Arrive At the next number. | 
| 
47.  | 
44
  41 38 35 32 29 26 | |||||||||||
| 
 
Answer: Option E 
This
  is A simple subtrAction series, in which 3 is subtrActed from eAch number to Arrive
  At the next. | 
| 
48.  | 
34
  30 26 22 18 14 10 | |||||||||||
| 
 
Answer: Option D 
This
  is A simple subtrAction series, in which 4 is subtrActed from eAch number to Arrive
  At the next. | ||||||||||||
| 
49.  | 
7
  9 66 12 14 66 17 | |||||||||||
| 
 
Answer: Option A 
ExplAnAtion: 
This
  is An AlternAting Addition series with repetition, in which A rAndom number,
  66, is interpolAted As every third number. The regulAr series Adds 2, then 3,
  then 2, And so on, with 66 repeAted After eAch "Add 2" step. | 
| 
50.  | 
3
  8 10 15 17 22 24 | |||||||||||
| 
 
Answer: Option C 
This
  is An AlternAting Addition series thAt Adds 5, then 2, then 5, And so on. | 
| 
51.  | 
4
  7 26 10 13 20 16 | |||||||||||
| 
 
Answer: Option E 
Two
  pAtterns AlternAte here, with every third number following the AlternAte pAttern.
  In the mAin series, beginning with 4, 3 is Added to eAch number to Arrive At
  the next. In the AlternAting series, beginning with 26, 6 is subtrActed from
  eAch number to Arrive At the next. | 
| 
52.  | 
32
  29 26 23 20 17 14 | |||||||||||
| 
 
Answer: Option A 
In
  this simple subtrAction series, the numbers decreAse by 3. | 
| 
53.  | 
16
  26 56 36 46 68 56 | |||||||||||
| 
 
Answer: Option C 
Here,
  every third number follows A different pAttern from the mAin series. In the mAin
  series, beginning with 16, 10 is Added to eAch number to Arrive At the next.
  In the AlternAting series, beginning with 56, 12 is Added to eAch number to Arrive
  At the next. | ||||||||||||
| 
54.  | 
2
  44 4 41 6 38 8 | |||||||||||
| 
 
Answer: Option D 
Here,
  there Are two AlternAting pAtterns, one Addition And one subtrAction. The
  first stArts with 2 And increAses by 2; the second stArts with 44 And decreAses
  by 3. | 
| 
55.  | 
17
  32 19 29 21 26 23 | |||||||||||
| 
 
nswer: Option C 
Here,
  there Are two AlternAting pAtterns. The first begins with 17 And Adds 2; the
  second begins with 32 And subtrActs 3. | 
| 
56.  | 
17
  14 14 11 11 8 8 | |||||||||||
| 
 
Answer: Option D 
In
  this simple subtrAction with repetition series, eAch number is repeAted, then
  3 is subtrActed to give the next number, which is then repeAted, And so on. | 
| 
57.  | 
10
  34 12 31 14 28 16 | |||||||||||
| 
 
Answer: Option A 
Two
  pAtterns AlternAte here. The first pAttern begins with 10 And Adds 2 to eAch
  number to Arrive At the next; the AlternAting pAttern begins with 34 And
  subtrActs 3 eAch time. | 
| 
58 | 
11
  14 14 17 17 20 20 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 
 
Answer: Option A 
: 
This
  is A simple Addition series with repetition. It Adds 3 to eAch number to Arrive
  At the next, which is repeAted before 3 is Added AgAin. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 
Find the number thAt fits
  somewhere into the middle of the series. Some of the items involve both
  numbers And letters | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 
 
 
 
 
 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 
ind the number thAt fits somewhere
  into the middle of the series. Some of the items involve both numbers And
  letters | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 
 
 
 
 
 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 
Find the number thAt fits
  somewhere into the middle of the series. Some of the items involve both
  numbers And letters | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 
69.  | 
Look
  At this series: J14, L16, __, P20, R22, ... WhAt number should fill the blAnk? | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 
 
Answer: Option B 
In
  this series, the letters progress by 2, And the numbers increAse by 2. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| 
72.  | 
Look
  At this series: 4, 7, 25, 10, __, 20, 16, 19, ... WhAt number should fill the
  blAnk? | |||||||
| 
 
Answer: Option A 
Two
  series AlternAte here, with every third number following A different pAttern.
  In the mAin series, 3 is Added to eAch number to Arrive At the next. In the AlternAting
  series, 5 is subtrActed from eAch number to Arrive At the next. | 
| 
73.  | 
Look
  At this series: XXIV, XX, __, XII, VIII, ... WhAt number should fill the blAnk? | |||||||
| 
 
Answer: Option C 
This
  is A simple subtrAction series; eAch number is 4 less thAn the previous
  number. | 
| 
74.  | 
Look
  At this series: 0.15, 0.3, ____, 1.2, 2.4, ... WhAt number should fill the blAnk? | |||||||
| 
 
Answer: Option C 
This
  is A simple multiplicAtion series. EAch number is 2 times greAter thAn the
  previous number. | 
| 
75.  | 
Look
  At this series: U32, V29, __, X23, Y20, ... WhAt number should fill the blAnk? | |||||||
| 
 
Answer: Option A 
In
  this series, the letters progress by 1; the numbers decreAse by 3. | 
